Smart Brno

Brno

Smart Brno

Sousloví smart cities neboli chytrá města je novým fenoménem a do jisté míry i pozlátkem s možností čerpání financí z Evropské unie. Jedná se o nalezení chytrých řešení pro zlepšení kvality života ve městě, pro jeho efektivnější řízení, zachování přírodních zdrojů či energetické udržitelnosti.

Brno je s hledáním chytrých řešení teprve na začátku. Inspiraci by mohlo čerpat například ve Vídni či Pobaltí. Do procesu je smysluplné zapojit veřejnost, spolupracovat s podnikateli i se zahraničními městy.

Jako předseda Komise smart city Rady města Brna bych byl rád, aby komise byla spíše pracovní skupinou s myšlenkovým potenciálem, spolupracující s odborníky. Prvním krokem by měla být příprava stručné strategie na nejbližší období, následoval by podrobnější koncepční dokument, který by obsahoval harmonogram, konkrétní cíle i odpovědnosti. Před schválením by měla proběhnout dostatečná diskuse.

Jaroslav Kacer
člen Zastupitelstva města Brna, předseda Komise smart city Rady města Brna