Mníšecko ví: Voda nad zlato

Černolice

Mníšecko ví: Voda nad zlato

Dostatek kvalitní pitné vody. To je největší problém našeho regionu, kdy se kvůli projektu dovedení takové vody dala dohromady zhruba desítka obcí pod názvem Svazek obcí Mníšeckého regionu. Od úspěšného ukončení projektu si obce slibují nejenom dostatek kvalitní vody, ale také snížení ceny pro občany.

Projekt se jmenuje nepřesně Přivaděč Baně a jde o přivedení vody z pražské městské části Zbraslav. Konkrétně půjde o vodu z úpravny pitné vody v Káraném.

Příprava projektu trvala několik let a konečně v loňském roce stát potvrdil zmíněnému svazku obcí dotaci. Celková částka činí zhruba 170 milionů korun, přičemž podíl obcí bude činit zhruba 60 milionů. V současné době po ukončení soutěže na zhotovitele byla podepsána smlouva a připravuje se předání staveniště. K tomu by mělo dojít v nejbližších dnech a mělo by se začít kopat. Nejtěžší období celého projektu se očekává v prvních měsících roku 2015, kdy načas vyschnou dotační kohouty. To je nepříjemné úřední opatření. Pro první čtyři až pět měsíců daného roku musí obce Svazku najít finanční řešení pro překlenutí celého období. Tento problém se bude řešit souběžně s výstavbou vodovodního potrubí. Celá stavba by měla být ukončena na konci léta tohoto roku a první voda by do trubek obcí ve Svazku mohla začít téci již koncem roku 2015.

Jiří Michal, místostarosta Černolic