Řešíme neúnosnou situaci billboardů v Praze

Hlavní město Praha

Řešíme neúnosnou situaci billboardů v Praze

Jistě jste si všimli, že se z Prahy stala během minulých let reklamní džungle. Proto jsme schválili Pražské stavební předpisy - zásadní opatření, které od 1. října 2014 znemožní vydávání dalších stavebních povolení a výjimek pro nové billboardy a postupně omezí ty stávající.

Reklamní nosiče se od října 2014 neobjeví na fasádách domů, v parcích, na mostech, ani na pěších cestách. Nové stavební předpisy chrání i pražské stromy. Reklama nesmí zasahovat do jejich korun či kořenů a zcela je vyloučená na místech určených pro výsadbu zeleně. Předpisy se týkají i povodní, a proto reklamní stavby nesmí bránit průtoku vody ani předmětům, které voda odnáší.

Stavební předpisy jsou jedním ze tří klíčových dokumentů, které by měly do budoucna hlavní město kultivovat. Po dlouhých letech by se tak Praha mohla dostat na úroveň západoevropských metropolí.

RNDr. Tomáš Hudeček, Ph.D., kandidát na primátora hl. m. Prahy