Hradec Králové

Salonem republiky i v 21. století? Ano, díky novému územnímu plánu

Význam nového územního plánu spočívá ve vymezení nových rozvojových ploch, řešení dopravní infrastruktury i návaznosti městských funkcí. Plánovány však nejsou jen plochy pro výstavbu, ale také pro odpočinek.

Příprava nového územního plánu byla zahájena již v roce 2009 a jeho dokončení se předpokládá v příštím roce. Po celou dobu jsme prosazovali a nadále budeme prosazovat odpovědný přístup a veřejné projednávání tohoto mimořádně důležitého dokumentu. Naším cílem je přijmout takový plán, který odpovídá požadavkům a potřebám obyvatel Hradce Králové. Proto jsme aktivně podporovali vymezení ploch pro nová náměstí a městské parky, stavby občanské vybavenosti ve stávajících sídlištích či ochranu zeleně tam, kde v současnosti nemá status parku (například niva Labe a Orlice). Díky těmto opatřením kvalita života v našem městě dále poroste.

Největších změn by se měly dočkat městské části Kukleny a Svobodné Dvory, jejichž rozvoj je v současnosti limitován špatným napojením na centrum města a přítomností méně využívaných areálů. Rozvoj města je plánován i v ostatních směrech. Na severu, mezi Věkošemi a letištěm, vzniká prostor pro zcela novou obytnou čtvrť. Počítáno je i s potencionální modernizací letiště a s tím spojenou nutností vyřešit jeho dopravní obslužnost. Na jihu je zase plánována dostavba komerční zóny Rašínova a rozšíření obytného území podél Třebešské radiály.