Hradec Králové

Viditelné výsledky v podpoře cyklistů

Cyklistická doprava může dopomoci ke snížení dopravních problémů ve městě a zároveň přispívá k lepšímu životnímu prostředí i kondici samotných cyklistů. Chceme, aby se Hradec Králové mohl i nadále prezentovat jako město přátelské cyklistům. Proto aktivně podporujeme rozšíření sítě cyklostezek i další kroky ke zvyšování bezpečnosti neautomobilové dopravy ve městě.

Za poslední roky se nám podařilo realizovat mnoho nových úseků pro cyklistickou dopravu, například Malšova Lhota – Stříbrný rybník, Slatina – Černilov, ulici Jana Černého, lávku v Plačicích a řadu míst v centrální části města. Prostřednictvím rekonstrukcí došlo také ke zvýšení bezpečnosti cyklistů na městských křižovatkách. Důležité však nejsou jen nové úseky cyklostezek, ale také další zázemí. Proto jsme prosadili výstavbu nových parkovacích domů pro kola na nejvytíženějších místech, začínáme s budováním sítě městských cyklopump, rozšiřujeme bezbariérové stezky a ve městě začíná fungovat i první služba bikesharingu.

Naše vize jde však ještě dál. Do roku 2020 bychom chtěli dokončit cyklostezku mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. Mnoho kroků již bylo realizováno, přičemž první úsek mezi Hradcem a Vysokou nad Labem se začne stavět v příštím roce. Dlouhodobým projektem je pak vytvoření třetího městského okruhu pouze pro cyklisty (tzv. zelený okruh), který bude spojovat okrajové části města a blízké obce s centrem Hradce Králové.

Podpořte nás ve  snaze o hezčí, zdravější a bezpečnější Hradec Králové.