Konec dotací zlikviduje řemeslné obory

Jihomoravský kraj

Konec dotací zlikviduje řemeslné obory

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) ještě v březnu 2014 propagoval řemesla a lákal žáky do učňovských oborů. O čtyři měsíce později ale stojí za návrhem, který část z nich může zlikvidovat. Soukromé střední školy by podle něho měly i s těmi církevními přijít o dotaci na provoz. Jenže i soukromé vzdělávací instituce nabízejí učňovské obory. Často v regionech, kde stát alternativu nedává. Žáci ve většině takových škol neplatí školné, školy proto závisí na dotacích.

Školné? Naprostý nesmysl! Devadesát procent dotací jde na platy učitelů, zbytek na provoz. Z těchto peněz mají financovat i učební pomůcky, které jsou v případě řemeslných oborů základem.

„Je to přesně jako ve fabrikách. Musí nakoupit dřevo, železo, vybavení pro elektrikáře,“ vyjmenovává Petr Jadrný ze Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska. Ředitelé o tom, že by od rodičů začali peníze vybírat, neuvažují. „Není prakticky možné, že by se na zámečníka, autoelektrikáře nebo tesaře vybíralo školné. To je naprostý nesmysl,“ říká Jadrný.