Na místo trestu čisté Židenice

Brno-Židenice

Na místo trestu čisté Židenice

Spáchali trestný čin. Český právní systém jim umožňuje udělit alternativní trest – obecně prospěšné práce, které vykonávají odsouzení bezplatně ve svém volném čase. Chceme je více zapojit do revitalizace zeleně a úklidu veřejného prostranství. V Židenicích evidujeme více než 100 odsouzených, kteří se průběžně dostavují k výkonu trestu obecně prospěšných prací, dalších přibližně 90 čeká na nástup. Zhruba polovina z nich má trest na horní hranici, tedy 300 hodin.

Odsouzení jsou v rámci svého trestu využíváni k úklidu veřejného prostranství. Díky mobilní aplikaci, kam mohou občané posílat své podněty k úklidu, jsou jednotlivá místa zobrazena na mapovém portálu. Úklid lze tak lépe plánovat a odsouzené kontrolovat. Do budoucna chceme jejich práce využít i při revitalizaci zeleně nebo likvidaci černých skládek či opuštěných zahrad. Rádi bychom také některého z odsouzených zaškolili na ovládání mobilního vysavače psích exkrementů, tzv. Otíka.