Nezaměstnanost není nemoc

Zlínský kraj

Nezaměstnanost není nemoc

Léky na nezaměstnanost jsou už desítky let známé: Hospodářský růst, strukturální reformy a posilování vnitřního trhu.

Evropa je dnes v bodu obratu, kdy nezaměstnanost začíná klesat, protože se skutečně vrací ekonomické oživení. "Růst zaměstnanosti se objeví až po ekonomickém růstu," vysvětluje Europoslanec Luděk Niedermayer. Firmy posilují, začínají investovat a teprve v poslední fázi přijímají nové zaměstnance a zvyšují mzdy.

Nezaměstnané chceme více motivovat k práci. Nechceme se smířit se situací, kdy po nálezu Ústavního soudu je možné dlouhodobě pobírat dávky v nezaměstnanosti bez vlastní aktivity nebo dokonce souběžně s prací na černo. Budeme v politické i odborné diskusi usilovně hledat ústavně konformní řešení, jak dávky provázat s povinností pracovat či vzdělávat se.